A különböző autófelszerelésekből vannak, amelyek kötelező jelleggel az autónkban kell, hogy legyenek, ezek hiányában sajnos büntetésre számíthatunk. Illetve létezik még számos olyan felszerelés, ami nem kötelező, de javasolt őket beszerezni, mivel nagyban megkönnyítik a dolgunkat. Napjainkban sajnos nagyon sok autós nincs tisztában azzal, hogy milyen felszerelések kötelezőek az autóba. Pedig valószínűsíthető, hogy senki se szeretne egy jelentős összeget tartalmazó csekkel hazatérni otthonába.

Nézzük hát, hogy mi kötelező…

Meglepő, de a pótkerék nem kötelező, sőt az LPG-vel működő autókba nem is kaphatna helyet, mivel a pótkerék helyére kerül beépítésre a tartály.

Egy 1990-es törvény szerint a gépjármű-tulajdonosnak gondoskodniuk kell mentődobozról is, vagy B típusú elsősegélydobozról, ráadásul ennek lejárati idejét is figyelemmel kell kísérni. Számtalan esetben csak egy rendőri ellenőrzés során derül fény arra, hogy elmúlt ennek a szavatossági ideje, így komoly bírságok kerülnek kiosztásra.

Az elakadásjelző háromszög és a láthatósági mellény szintén nélkülözhetetlen egy autóban. Utóbbi hiánya esetén akkor lehet probléma, ha a gépjármű lerobban, és naplemente után ki kell szállni az autóból. Ez egyfelől veszélyes, hiszen sötétben a nagy sebességgel közeledő gépjárművek sofőrjei csak későn veszik észre az úton tartózkodókat, másfelől a rendőr büntetést is kiszabhat a forgalom és a testi épség veszélyeztetése miatt.

Érdemes felkészültnek lenni

A törvényben meghatározott felszerelésen túl érdemes további eszközöket is magunknál tartani, ha volán mögé ülünk. Ilyen a vontatókötél, elemlámpa, izzó- és biztosítékkészlet, különböző üzemeltetési folyadékok, vagy a defektjavító készlet.

Az óvatosabbak tűzoltó palackot, vízzel teli üveget és bikakábelt is a csomagtartóba tesznek arra az esetre, ha komolyabb baj történik. Az igazán felkészültek ezeken felül rongyokkal, valamint emelővel is fel vannak szerelve.

Ma már a fent említett eszközök beszerzése szinte mindenki számára elérhető. Az autófelszerelés vásárlás olcsón megúszható, ha alaposan körülnézünk a boltok, webshopok kínálatai között. A biztonság mindennél előbbre való, és szerencsére nem kell vagyonokat költeni rá.