A tengeri szállítmányozás alapvető pillére a globális kereskedelemnek, amely lehetővé teszi az áruk és termékek milliói számára, hogy elérjék a világ távoli pontjait.

Hogyan működik a tengeri szállítmányozás?

A tengeri szállítmányozás folyamata több lépésből áll, az árut általában először konténerekbe csomagolják. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor egy nagy dobozba rakjuk az összes apró dolgunkat, hogy könnyebben lehessen szállítani. A konténereket aztán a hajóra rakják, hatalmas stabil blokkokat gyártva belőle.

A hajó végül elindul a kikötőből és megkezdi útját az óceánokon keresztül. A hajóval történő szállítás hosszadalmas, akár több hétig vagy hónapig is eltarthat. Amikor a hajó megérkezik a célkikötőbe, a konténereket leszedik róla, a vámhatóságok pedig ellenőrzik a tartalmukat. Amennyiben mindent rendben találtak, a helyi szállító szervezetek veszik át a csomagokat és juttatják el őket a célállomásra.

Ez a szállítási forma azoknak éri meg a legjobban, akik nagyobb mennyiségű rakományt akarnak eljuttatni A-ból B-be, ráadásul olcsóbb megoldás, mint a légi vagy a közúti szállítás.

Hogyan lehet nyomon követni a csomagokat?

A tengeri szállítmányozás során nem árt, hogy ha tudjuk, hol is jár a csomagunk. Elhagyta már Szingapúrt, vagy még Hong Kongban dekkol? Mit csinál Madagaszkáron? Ebből az okból kilfolyólag, a szállító cég ezt általában GPS technológiával követi, és minden lépést rögzítenek egy adatbázisban. Ez az információ aztán elérhető a feladó és a címzett számára is, így ők is láthatják a szállítmány útját. Nem összekeverni a folottakövetéssel. amely megtévesztően más gps terméket takar.