A GPS nyomkövető rendszerek nagyon hasznosak a társadalom számára, cégek és magánszemélyek dolgát egyaránt megkönnyítik. A gépjárművekben elhelyezett GPS nyomkövető rendszerek segítségével visszaszoríthatóak a lopások, hiszen az utóbbi időben az effajta bűncselekmények megszaporodtak. Pár gombnyomással ellenőrizhető az adott jármű útvonala, megnézhetjük, hogy pontosan milyen címeken volt és ezeken mennyit időzött. Ez kifejezetten hasznos például az olyan vállalkozásoknak, akik több gépjárművel is rendelkeznek.

Napjainkban a technológia fejlődésének köszönhetően a tolvajok is egyre furfangosabb módszereket sajátítanak el, hogy feltörjék a gépjárműveket, tehát az autókban elhelyezett riasztók már nem bizonyulnak elégségesnek. A GPS technológia és a hozzá tartozó felszereltség lehetővé teszi, hogy egy esetlegesen bekövetkező baj esetén nyomon követhessük az autó útvonalát, így hamar az elkövető nyomára lehet bukkanni, az autó pedig visszakerül jogos tulajdonosához.

GPS nyomkövető rendszerek működése

A korszerű védelmi megoldás, ami magyarul globális helymeghatározó rendszert jelent, a nap 24 órájában folyamatosan működik. A követett tárgy pontos helyének a meghatározásához a műholdak segítségét veszi igénybe. Összesen 24 darab műhold kering a Föld körül, ebből minimum hármat érzékelnie kell a rendszernek, hogy pontosan bemérje a koordinátákat. A GPS nyomkövetőhöz tartoznak különféle elemek is, az egyik legfontosabbak a vevőkészülékek, amelyek gondoskodnak a jelek begyűjtéséről, és azok kiértékeléséről. Amennyiben négy műhold adatait is képes érzékelni, akkor magassági adatokról is küld információt, ami lényegében a 3D-s meghatározás.

Tehát ahhoz, hogy maximális biztonságban tudhassuk autónkat, célszerű élni a gépjárművédelem lehetőségével. A GPS-t nem csak gépjárművekbe lehetséges beépíteni, hanem sok minden másba is, például értékesebb használati tárgyakba, mobiltelefonokba, laptopokba, és még sorolhatnánk.

Egyéb nyomkövetők >>