A kutyatartás a 2020-as évekre sokat változott a korábbi évtizedekhez képest. A nagyvárosi életmód, a munka- és életkörülmények változása kihatással van a velünk élő négylábúakra is. Egy hetedik emeleti társas házi lakásban egy német dogot tartani elég problémás, viszont nem mindenki engedheti meg magának, hogy családi házban éljen, illetve nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megoldani vidékről vagy az agglomerációból bejárást minden nap a nagy forgalmi dugók miatt, vagy más okból. A kisebb testű kutyák térfogat-felület aránya kisebb, mint a nagyobbaké, már csak ezért is lehet az, hogy érzékenyebbek a hidegre, a szőrhossz természetesen szintén fontos a hidegtűrés szempontjából.
Az állatfelszereléses piac szerencsére időben reagált az újonnan felmerülő igényekre és széles körben elterjedtté váltak a kutyaruhák, amelyek segítik zökkenőmentesen átvészelni a hűvösebb napokat. Méretben, színben és formában is hatalmas választék áll rendelkezésre.

De nem ez az egyetlen hasznos kutyafelszerelés. Számos játékot fejlesztettek ki kifejezetten a kutyusoknak, amelyekkel még nagyobb élvezet a közös játék, segítenek a nagyobb mozgásigényű kutyáknak levezetni a felesleges energiáit. Továbbá, például a kutyafekhelyek használatával nem csak szép és kényelmes pihenőhelye lesz kedvencünknek, hanem azáltal, hogy nem kell a hideg földön aludnia, ha nem akar, az ízületei is jobban védve lesznek.

Minden éremnek két oldala van, sajnos előfordul, hogy a négylábú barátaink akár kalandvágyból, akár például a tűzijátéktól való félelmüktől vezérelve elszöknek otthonról, ami számos esetben nagyon veszélyes tud lenni. Egy tapasztalatlan eb egy városi autóforgalommal nehezen birkózik meg, illetve számos egyéb veszély leselkedhet rá. Ezekre a problémákra is létezik megoldás, mégpedig igen hatékony. Amit keresni kell: kisállat nyomkövetés – ennek segítségével a négylábú családtag helyzete pontosan meghatározható, így gyorsan el lehet kezdeni a mentőakciót, könnyedén utol lehet érni a kalandort.
A felismerhetőség akkor is fontos, amikor a kutya velünk van: ha éppen sötétben vagyunk egy fekete mudival, és bizony ha nem ad ki hangot, akkor a roppant nehéz tud lenni a helyzetének a bemérése. Ilyen esetekre is kifejlesztettek már számos hasznos és trendi felszerelést. És sosem tudhatjuk mit, hoz a jövő, érdemes időközönként újra szétnézni a piacon az újdonságokért.