Nemzetközi Út és Vezetési Idő Kimutatás – NÚVIK a könnyebb nemzetközi minimálbér elszámolásért.

Nemzetközi fuvarozással foglalkozol? Nemzetközi minimálbér kimutatással megúszhatod a bírságot!

A 2008-as nagy gazdasági válság alaposan felforgatta az egész világot. A soron következő nehéz években olyan társadalmi feszültségek is napvilágot láttak, amelyek a nemzetközi szállítmányozás területére is kihatottak. Elsősorban a nyugat-európai cégek léptek először és olyan közép-kelet-európai cégeket bíztak meg, amelyek épp a kedvezőbb közép-kelet-európai béreknek köszönhetően sokkal alacsonyabb díjért vállalták el a szállítmányaik célba juttatását. Mindez kihatással volt az érintett országok sofőrjeire/fuvaros cégeire, hiszen az árverseny miatt piaci hátrányba kerültek.

Az Európai Bizottság ezzel párhuzamosan egyik fő társadalmi célul a „szociális Európa” felépítését tűzte ki célul. Olyan új szabályozások születtek, amelyek a különböző országok közötti egyenlőtlenségeket hivatottak enyhíteni. Ennek keretében a nemzetközi fuvarozással foglalkozó vállalkozások esetében életbe lépett a nemzetközi minimálbér rendelkezése is.

2016-tól Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Norvégia és Svédország területén a szállítmányozó cégek sofőrjeinek kötelező az adott ország minimálbére szerint adni a fizetést. Ez azt jelentette, hogy ha csak néhány órára is, de átlépte a vezető a határt, úgy a bérelszámolás módja azonnal megváltozott. Ezzel a szabályozással akarták a tisztességtelen versenyt és az esetleges csalásokat elkerülni a jogalkotók.

Komoly fejtörést okozott ez a rendelet az olyan esetekben, ahol a határátlépés viszonylag rövidebb ideig, akár csak néhány percig, vagy óráig tartott. Vagy éppen fizikailag észrevétlen maradt (Német – Osztrák határátkelő nélküli határok). Az elszámolás vezetése és az adminisztráció komoly terheket rótt a sofőrökre, egy hibásan vezetett elszámolás esetében pedig súlyos bírságokra lehetett számítani.

Mi lehet a megoldás?

A növekvő igényre fejlesztettük ki a Nemzetközi Út és Vezetési Idő Kimutatás szolgáltatásunkat. A NÚVIK modulunk segítségével pontosan nyomon követhető, hogy egy adott sofőr mikor lépett át egy másik országba, ott mennyi ideig tartózkodott, ebből mennyi időt töltött vezetéssel, így pofonegyszerűen kiszámolható az EU direktívák által előírt bér, és elkerülhetőek a bírságok. A precíz GPS-es helymeghatározó és az előre felprogramozott térképek segítségével ezt a terhet is le tudjuk venni partnereink és a sofőrjeik válláról.

A rendszer további előnye, hogy ha valaki ÁFA kötelezett egy külföldi országban, akkor a nyomkövetési rendszerünk által számított megtett km-ek arányában ez is pofon egyszerűvé válik.

Előző bejegyzésünkben a szolgáltatásainkról esett szó.

Tudjon meg többet a GPS nyomkövetésről!